Το ΕΛΙΑΜΕΠ σε συνεργασία με τη Γερμανική Πρεσβεία της Αθήνας οργάνωσε διάλεξη  στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με ομιλητή τον Καθηγητή Claus (Offe Hertie School of Governance), Βερολίνο προκειμένου να συζητηθεί το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γερμανία, το Σεπτέμβριο του 2009. Τέσσερις μέρες μετά τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές, η δημόσια αυτή συζήτηση συγκέντρωσε περισσότερους από εβδομήντα παρευρισκόμενους που θέλησαν να ασχοληθούν με την υπόθεση των γερμανικών εκλογών και να τις συγκρίνουν με τις εξελίξεις στην Αθήνα.

Ο πρέσβης  Dr. Schultheiss έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα, διενεργήθηκαν εκλογές που απέφεραν αξιοσημείωτες αλλαγές και επιφύλασσαν απροσδόκητα αποτελέσματα. Ενώ η Ελλάδα προχώρησε σε μία αισθητή αλλαγή στην κυβέρνηση, οι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν πήραν ριζικές αποφάσεις αλλαγής με την κυβέρνηση συνασπισμού που σχηματίστηκε.

Ο Καθηγητής Offe τοποθέτησε τις γερμανικές εκλογές στο πλαίσιο της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, με ευρείες επιπτώσεις σε τομείς όπως η ανεργία, η κρίση στον προϋπολογισμό και η ικανότητα δημιουργίας κοινωνική πολιτικής. Το γερμανικό κομματικό σύστημα αποτελείται πλέον από πεντέμιση οργανώσεις. Το καινούριο «αίμα» είναι το κόμμα «Die Linke» ένα αριστερό κόμμα με ρίζες στην ανατολική Γερμανία που προσέλκυσε με επιτυχία τους απογοητευμένους και αποκομμένους πρώην ψηφοφόρους των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).
Ο Καθηγητής Offe διακρίνει μία εγρήγορση στο κομματικό τοπίο της Γερμανίας και τη διαμόρφωση μίας νέας συσπείρωσης των πολιτικών δυνάμεων. Το SPD, οι Πράσινοι και το κόμμα Die Linke συναγωνίζονται για την κυρίαρχη θέση ανάμεσα στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους. Αντιθέτως, οι κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ απέβαλαν οποιαδήποτε αναφορά σε χριστιανικές και σοσιαλιστικές ρίζες. Το  CDU βρίσκεται επί του παρόντος σε διαπραγματεύσεις συνασπισμού με τον αδιαφιλονίκητο νικητή των εκλογών, την νεοφιλελεύθερη, ελεύθερη αγορά του FDP.
Πρώτη τους προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση ενός επονομαζόμενου αστικού συνασπισμού (bürgerlich) με το CDU που επικεντρώνεται στις φορολογικές εκπτώσεις, στις αλλαγές στην κοινωνική πολιτική και στις συλλογικές συμβάσεις εργασία. Αυτοί οι πολιτικοί στόχοι ενσωματώνονται σε ένα νέο σημασιολογικό πλαίσιο που απευθύνεται σ’ ένα μέρος του εκλογικού σώματος που δεν υποστηρίζει  ένα συλλογικό τρόπο λήψης αποφάσεων και πολιτικών συναίνεσης. Ο Καθηγητής Offe διακρίνει συνεπώς ένα νέο μόρφωμα πολιτικής πόλωσης που ξεπροβάλλει στη Γερμανία, με νέες διαχωριστικές γραμμές και πολιτικά χάσματα που αρχίζουν να εκδηλώνονται.
Η έντονη συζήτηση που ακολούθησε έθεσε ζητήματα που αφορούσαν πολλούς τομείς, από τη μη συμμετοχή διανοούμενων  κατά τη διάρκεια της εκλογικής καμπάνιας, τις επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική όπως  για παράδειγμα η διαρκής δέσμευση ή απόσυρση των γερμανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν μέχρι το γιατί οι Γερμανοί ψηφοφόροι «τιμώρησαν» τους Σοσιαλδημοκράτες τόσο έντονα, όταν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης οι ψηφοφόροι υποτίθεται πως θα ενίσχυαν κόμματα που θα τάσσονται υπέρ της κοινωνικής ισότητας.
Ο Καθηγητής Offe έδωσε εξηγήσεις όσον αφορά το τελευταίο ζήτημα και συνόψισε με αυτόν τον τρόπο την πρόθεση πολλών Γερμανών που ήταν ακόμα έτοιμοι να ψηφίσουν: «ως επακόλουθο αυτής της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, υπάρχει μία αυξανόμενη απογοήτευση όσον αφορά τα αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει η πολιτική». Έδωσε όμως μία μικρή ελπίδα, διαπιστώνοντας ότι η Γερμανία, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, δεν ψήφισε κανένα ξενοφοβικό κόμμα για να μπει στη Βουλή. Αυτό μπορεί να μην θεωρηθεί μεγάλη παρηγοριά για αυτούς με την παταγώδη αποτυχία, αλλά αποτελεί σε κάθε περίπτωση μία κατάκτηση στους δύσκολους αυτούς καιρούς.
Jens Bastian