Η δημόσια συζήτηση για τα διδάγματα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και τους τρόπους εκείνους για να αποφευχθεί ένα πρόβλημα αντίστοιχου μεγέθους στο μέλλον, βρίσκεται σε εξέλιξη σε παγκόσμιο επίπεδο.  Ακαδημαϊκοί και πολιτικοί έχουν ήδη διατυπώσει και συνεχίζουν να καταθέτουν διάφορες απόψεις.  Προσπαθώντας να συμβάλει στο διάλογο για το μείζον αυτό θέμα, το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) διοργάνωσε διάλεξη του καθηγητή Leszek Balcerowicz (Οικονομολόγου, πρώην Αναπληρωτή Πρωθυπουργού και Υπουργού Οικονομικών της Πολωνίας, πρώην Διοικητή της Τράπεζας της Πολωνίας και νυν πρόεδρου του BRUEGEL – think tank), στην οποία συμμετείχαν ο κ. Νίκος Χριστοδουλάκης (Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Υπουργός Οικονομικών) ως σχολιαστής και ο κ. Λουκάς Τσούκαλης (Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ) ως συντονιστής της συζήτησης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα αγγλικά, την Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2010, στις 12:30, στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τον κ. Balcerowicz δεν υπάρχει καλή εναλλακτική λύση για τον καπιταλισμό. Κατά την άποψή του, παράλληλα, είναι λάθος να συγχέουμε τα συμπτώματα της παγκόσμιας κρίσης με τα αίτιά της ενώ δεν πρέπει απαραίτητα να θεωρούμε πως η κρίση αυτή οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στην αποτυχία των αγορών.  Όπως εξήγησε, οι προσπάθειες από εδώ και στο εξής πρέπει να επικεντρωθούν ακόμα περισσότερο στην αναθεώρηση του μακροοικονομικού και ρυθμιστικού πλαισίου για τια αγορές ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος για επικίνδυνα οικονομικά «booms» που μπορούν ίσως να οδηγήσουν σε κατάρρευση και πτώχευση. Παρόλα αυτά, ο κ.  Balcerowicz εκτιμά ότι η έρευνα που έχει εκπονηθεί μέχρι στιγμής δεν έχει καλύψει όλα τα κενά σχετικά με την παγκόσμια κρίση και θεωρεί αναγκαία τη συνέχισή της, αξιολογώντας, όμως, θετικά τις μεταρρυθμίσεις του νέου συμφώνου της Βασιλείας. Τέλος, ο διακεκριμένος οικονομολόγος υπερασπίστηκε την απόφαση της χώρας του να κρατήσει το εθνικό της νόμισμα ως ασπίδα στην κρίση και απέδωσε εν μέρει τα προβλήματα της ευρωζώνης στην αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πετύχει το στόχο της πολιτικής ενοποίησης.

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι είναι ‘εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει κάποιος να προβλέψει το άγνωστο’, στάθηκε ιδιαίτερα στην αποτυχία του ιδιωτικού τομέα και μίλησε για την ανάγκη εξομάλυνσης των ανισορροπιών στην πραγματική οικονομία. Επίσης, θεώρησε απαραίτητη την κατάρτιση ενός νέου οικονομικού σχεδίου με στόχο την ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ωστόσο, σχολιάζοντας τη σχετική επιτυχία της Πολωνίας μέσα στην παγκόσμια κρίση, ο  πρώην Υπουργός Οικονομικών θεώρησε πολύ πιο σημαντική την υλοποίηση κάποιων συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων από τη χώρα αυτή παρά την «απουσία» της από την ευρωζώνη.

Τέλος, ο κ. Τσούκαλης έθιξε τρία θέματα τα οποία είναι ανοιχτά προς συζήτηση και αποτελούν, σίγουρα, τροφή για σκέψη και περαιτέρω ανάλυση.  Πρώτον, πώς είναι δυνατόν να αποδυναμωθεί ο «επιχειρηματικός καπιταλισμός» από την στιγμή που οι αγορές έχουν ατέλειες. Δεύτερον, αν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει τελειώσει οριστικά.  Και, τρίτον πώς μπορεί κάποια πολιτική ηγεσία να περιμένει τα αποτελέσματα της ακαδημαϊκής έρευνας ενώ καλείται να δώσει λύσεις άμεσα.

Μπορείτε να δείτε το βιογραφικό του κ. Balcerowicz εδώ.