Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης.

Περίπου έξι μήνες μετά την υπογραφή της «συμφωνίας επιβίωσης» του Μαΐου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι.  Ο δρόμος που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα θα είναι ανηφορικός με αβέβαιο τον αντίκτυπό του στο πολιτικό σύστημα, τα οικονομικά μεγέθη αλλά και την καθημερινή ζωή των πολιτών.  Μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχουν πλέον διαμορφωθεί, η χώρα μας είναι αναγκασμένη να κερδίσει το στοίχημα της μεγάλης αλλαγής σε σχέση με το παρελθόν και της δημιουργίας των κατάλληλων προϋποθέσεων για ένα καλύτερο μέλλον. Μπορεί, όμως, να το πετύχει; Προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα αυτό, το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) διοργάνωσε στις 23 Νοεμβρίου εκδήλωση με θέμα: «Η Κρίση Μητέρα της Αλλαγής: Για μια Διαφορετική Ελλάδα» στο Αμφιθέατρο του Μεγάρου «Θεόδωρου Β. Καρατζά» της Εθνικής Τράπεζας. Ομιλητές ήταν οι κκ. Πέτρος Μάρκαρης (Συγγραφέας), Λουκάς Τσούκαλης (Πρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητής), Κωστής Χατζηδάκης (Βουλευτής και πρώην Υπουργός) και Αλέκος Παπαδόπουλος (πρώην Υπουργός). Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Ηλίας Κανέλλης (Δημοσιογράφος).

Και οι τέσσερις ομιλητές σκιαγράφησαν τα δεινά του παρελθόντος που έφεραν την Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Αξιολογώντας ως «πηγή του κακού» τη λήψη κυβερνητικών αποφάσεων πάνω στη βάση του πολιτικού κόστους, προχώρησαν σε συγκεκριμένες παρατηρήσεις για τα δύσκολα χρόνια που έρχονται με αφετηρία το 2011. Ο κ. Μάρκαρης, ανέλυσε τη σημερινή κατάσταση στη χώρα μας με την «επίκαιρη και κριτική ματιά» ενός συγγραφέα. Μίλησε για «μη ξεκάθαρη έκβαση» και σημείωσε ότι η δυσλειτουργία του πολιτικού συστήματος έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις σε αυτό που βιώνουμε. Ο ίδιος εξετίμησε πως η ευθύνη βαρύνει και τα δύο μεγάλα κόμματα, θεωρώντας «παρά φύσιν» ότι η χώρα έχει κυρίως κυβερνηθεί από δύο οικογένειες. Κατά την άποψη του, λοιπόν, ζητούμενο πλέον είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας του συστήματος που από μόνο του «παράγει κρίσεις».

Ο κ. Τσούκαλης, έπειτα, ανέφερε ότι τα στοιχεία της ελληνικής κρίσης είναι ενδογενή, εξηγώντας πως ήλθαν στην επιφάνεια λόγω του διεθνούς αρνητικού περιβάλλοντος. Έκανε λόγο για «ξεχαρβαλωμένη κρατική μηχανή», κακοδιοίκηση, και πολιτικό προσωπικό που συντηρεί το πελατειακό σύστημα. Στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα του λαϊκισμού και της διογκούμενης ανομίας, ενώ χαρακτήρισε την ελληνική κοινωνία «μπλοκαρισμένη» ως προς την αποδοχή των μεταρρυθμίσεων και μαθημένη να καταναλώνει περισσότερα από όσα παράγει. Βλέποντας προς το μέλλον, ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ θεώρησε απαραίτητη προϋπόθεση την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θα αποκαταστήσουν τη λειτουργία του κράτους, τη δημιουργία ενός δικτύου ασφαλείας για τους πιο αδυνάτους, την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και παιδείας και τη ριζική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού. Για τον κ. Τσούκαλη, πάντως, οι αλλαγές που θα γίνουν στη χώρα μας λόγω της κρίσης «δεν θα είναι υποχρεωτικά προς το καλύτερο».

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης, απέδωσε τη σημερινή κρίση – εκτός από το πολιτικό κόστος – στο λαϊκισμό, τον κρατισμό και κάποιες «ατυχείς επιλογές». Στην ομιλία, μάλιστα, του αναφέρθηκε στις εμπειρίες του από τα εμπόδια που αντιμετώπισε από συνδικαλιστικές οργανώσεις στην προσπάθειά του να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής και την εξυγίανση του ΟΣΕ. Κατά την εκτίμησή του πρώην Υπουργού και σημερινού βουλευτή της ΝΔ, οι λύσεις πρέπει να δοθούν μέσα από το πολιτικό σύστημα πάνω στη βάση της ανανέωσης των κομμάτων, του εθνικού συμφέροντος, του ειλικρινούς διαλόγου και της συναίνεσης.  Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε, παράλληλα, πως σήμερα υπάρχει μόνο απογοήτευση και φόβος στους Έλληνες πολίτες, με την έννοια της ελπίδας ουσιαστικά να αγνοείται. Αξιολογώντας τη στάση της κυβέρνησης, τάχθηκε κατά της υπερφορολόγησης και προσέθεσε πως ακόμα δεν έχουν γίνει αυτά που θα έπρεπε, όπως για παράδειγμα η αντιμετώπιση του προβλήματος με τα χρέη στα νοσοκομεία.

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως η κρίση πολύ δύσκολα θα γίνει «μητέρα της αλλαγής» στη χώρα μας λόγω των παθογενειών του παρελθόντος. Στη συνέχεια, σχολίασε ότι το 2011 θα είναι «αποκαλυπτική» και «εφιαλτική» χρονιά, καθώς εκπνέουν οι ψυχικές αντοχές για αλλαγές, η κοινωνία είναι κατακερματισμένη, ο λαϊκισμός κυριαρχεί, και το μοντέλο της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής δεν έχει τύχη.  Για τον κ. Παπαδόπουλο, η Ελλάδα «τελεί υπό χρεοστάσιο» και το ζητούμενο είναι αν τελικά θα καταρρεύσει, με δεδομένο τον «αργό θάνατο» της οικονομίας μας εξαιτίας του μεγάλου κόστους δανεισμού, των τεράστιων ποσών που θα πρέπει να πληρωθούν σε τόκους και της συνεχιζόμενης ύφεσης.  Η χειροπιαστή πρόταση του πρώην Υπουργού για το μέλλον είναι η συγκρότηση από τη Βουλή μιας ανεξάρτητης επιτροπής κύρους, η οποία θα συντάξει «πενταετές πρόγραμμα ανάπτυξης» και θα κριθεί από το λαό με εκλογές. Ο ίδιος, ταυτόχρονα, εστίασε στην ανάγκη δραστικού περιορισμού του δημόσιου τομέα, θεωρώντας το 30% του κράτους περιττό. Έκρινε, έτσι, απαραίτητη τη λήψη νέων, ριζοσπαστικών μέτρων, όπως για παράδειγμα η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, η σύσταση αυτόνομου οργανισμού είσπραξης δημοσίων εσόδων και η καθιέρωση του δικαιώματος βέτο για τον υπουργό οικονομικών επί των δαπανών στο σύνολο της διοίκησης του κράτους.

Διαβάστε τις ομιλίες του Αλέκου Παπαδόπουλου και του Κωστή Χατζηδάκη.