Αθήνα 20 Οκτωβρίου 2006

Tο ΕΛΙΑΜΕΠ διοργάνωσε διάλεξη με ομιλητή τον Δρ. Olli Rehn, Επίτροπο της ΕΕ Αρμόδιο για την Διεύρυνση με θέμα:

Η Επόμενη Μεταμόρφωση της Ευρώπης: Διεύρυνση και το Μέλλον της ΕΕ

Ο κ. Rehn ξεκίνησε την ομιλία του, αναφέροντας ότι η συζήτηση που πραγματοποιείται στην Ευρώπη σχετικά με τη διεύρυνση έχει την τάση να είναι περιοριστική. Τόνισε τον διαχωρισμό μεταξύ της έννοιας του συνόρου και του ορίου. Η πρώτη παραπέμπει σε περιορισμό και καταπίεση ενώ η δεύτερη σε καινοτομίες, απελευθέρωση της σκέψης και προώθηση δράσεων. Τα όρια μ’αυτήν την έννοια είναι πιο ουσιώδη και λειτουργικά για την Ευρώπη. Ποια όμως είναι αυτά τα νέα “όρια” που καλείται να διαβεί η Ευρώπη;

Το πρώτο αφορά στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μέχρι τώρα η πορεία της ΕΕ υπήρξε ενθαρρυντική στον τομέα αυτό καθιστώντας την τη μεγαλύτερη οικονομική ένωση του κόσμου. Η νέα διεύρυνση είχε σαν αποτέλεσμα περεταίρω ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο κ.Rehn αναφέρθηκε εκτενέστερα στο θέμα της απασχόλησης, τονίζοντας ότι αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες. Υπογράμμισε την ανάγκη βελτίωσης των επαγγελματικών δυνατοτήτων των Ευρωπαίων μέσω της εκπαίδευσης και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας οι οποίες θα προάγουν τόσο την ευελιξία αλλά και την αίσθηση ασφάλειας. Στην ανησυχία πολιτών και ομάδων που αντιστέκονται στις μεταρρυθμίσεις πιστεύοντας ότι δεν προάγουν την ασφάλεια, ο κ Rehn αντιπαρέβαλλε το παράδειγμα των Σκανδιναβικών χωρών.

Το δεύτερο όριο αφορά στην ανάγκη για πολιτική ανανέωση της Ευρώπης. Υπογράμμισε ότι η οικονομική και πολιτική πτυχή της Ένωσης είναι συνυφασμένες και ότι ο διαχωρισμός τους δεν είναι γόνιμος. Ομοίως, οι διαδικασίες της διεύρυνσης και της εμβάθυνσης πρέπει να γίνονται παράλληλα, και σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει η δυνατότητα της ενισχυμένης συνεργασίας στην Ένωση.

Το τρίτο όριο αφορά στην επέκταση της ευρωπαϊκής “ζώνης ειρήνης, ελευθερίας και ευημερίας”. Ο κ Rehn τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της διαδικασίας της διεύρυνσης για την επίτευξη αυτού του στόχου. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας κοινής πολιτικής και πιο αποτελεσματικής αφομοίωσης των νέων κρατών-μελών από την Ένωση χωρίς να πλήττεται η λειτουργικότητα της. Για το λόγο αυτό έκρινε απαραίτητη την πολιτική και οικονομική ανανέωση της ένωσης, μια άποψη που συμπεριλαμβάνεται και στην πρόταση του κ. Barroso για μια νέα θεσμική οργάνωση πριν την επόμενη διεύρυνση.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε στη διαδικασία διεύρυνσης υπογραμμίζοντας ότι “Η αντίληψη μας (της Επιτροπής), σχετικά με την ενσωμάτωση αφορά στη λειτουργική ικανότητα της ένωσης και όχι σε γεωγραφικά κριτήρια” και τόνισε τη σημασίας της εφαρμογής της “αρχής της αιρεσιμότητας” (conditionality). Ο επίτροπος αναφέρθηκε στα φωτεινά παραδείγματα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας που επιβεβαιώνουν αυτή την πολιτική.

Χαρακτήρισε την διεύρυνση της ΕΕ ως ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τόνισε ότι η ανάμειξη της ένωσης στα Βαλκάνια αποτελεί μονόδρομο για την εξασφάλιση της σταθερότητας και ανάπτυξης των χωρών της περιοχής. Απέναντι στην Τουρκία, η ΕΕ έχει μια μοναδική ευκαιρία να επηρεάσει την ανάπτυξή της χώρας αυτής και η πολιτική της ένωσης οφείλει να είναι δίκαιη και ακλόνητη: Όπως είπε “οφείλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στην Τουρκία να αποδείξει ότι πληροί τα ενταξιακά κριτήρια” και ακλόνητη για να εξασφαλιστεί η αυστηρή εφαρμογή των κριτηρίων ένταξης.

Ο κ. Rehn έκλεισε την ομιλία του με μια προτροπή για δημιουργία μιας Ευρώπης ανοιχτής και έτοιμης να επεκτείνει τα “όρια” της.