p-008484-00-2.smq

“Τα χρήματά μας, η Ευρώπη μου: Τα όρια της αλληλεγγύης. Ο εσωτερικός και εξωτερικός αντίκτυπος της κρίσης της ευρωζώνης» είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώθηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ σε συνεργασία με το Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας (SWP) στις Βρυξέλλες στις 8 Ιουνίου 2010.

Τη συζήτηση που διεξήχθη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συντόνισε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών της Γερμανίας, Γιώργος Χατζημαρκάκης.

Το Γερμανικό Ινστιτούτο  Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας (SWP)  και το ΕΛΙΑΜΕΠ έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν επί διαφόρων θεματικών τομέων που καλύπτουν την παραγωγή εξωτερικής πολιτικής, τη διεύρυνση της ΕΕ και τα Δυτικά Βαλκάνια. Αυτή τη φορά, το πλαίσιο της ημερίδας έθεσαν οι επιπτώσεις της κρίσης της ευρωζώνης, η κατάσταση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας και οι πιθανές συνέπειες της κρίσης για την ατζέντα διεύρυνσης της ΕΕ. Συζητήθηκαν οι εξής κεντρικές απόψεις του ζητήματος:

1.                  Η κρίση της ευρωζώνης έχει αποκαλύψει την έλλειψη και την αναγκαιότητα ενός συνεκτικού μηχανισμού επίλυσης κρίσεων. Οι ομιλητές υποστήριξαν ότι η απαίτηση για έναν τέτοιο μηχανισμό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων (ι) μια θεσμοθετημένη διαδικασία για περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, (ii) ενισχυμένη δημοσιονομική εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, (iii) ενδεχομένως ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθεροποίησης, (iv) την καθιέρωση ευρωπαϊκών οίκων αξιολόγησης  και διευρυμένες ικανότητες εποπτείας για τη EUROSTAT, τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

2.                  Το ερώτημα, εάν η κρίση είναι μια μεταμφιεσμένη ευλογία για την ενεργοποίηση πολιτικών λύσεων στην ευρωζώνη, δίχασε τους συμμετέχοντες. Ορισμένοι υποστήριξαν ότι κατά τη διάρκεια της αναζήτησης λύσεων και πολιτικού συντονισμού των τελευταίων μηνών διαφάνηκε όντως «περισσότερη Ευρώπη». Άλλοι πάλι υποστήριξαν ότι δεν θα έπρεπε να είναι αναγκαία μια κρίση τέτοιων διαστάσεων και ενδεχομένως καταστροφικών αποτελεσμάτων για να δοθεί ώθηση σε νέες και απαραίτητες πρωτοβουλίες όπως η εμβάθυνση της οικονομικής διακυβέρνησης σε επίπεδο ΕΕ ή τουλάχιστον στο επίπεδο των μελών της ευρωζώνης.

3.                  Η δεύτερη θεματική εστίασε στη θέση της ΕΕ στη διεθνή σκηνή  υπό το πρίσμα της κρίσης της ευρωζώνης. Υποστηρίχτηκε ότι μια σειρά κρίσεων που άρχισε με την παγκόσμια κρίση στον χρηματοοικονομικό τομέα το 2007/08 και στη συνέχεια συμπεριέλαβε την κρίση του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα, έχει συμβάλει στο να αλλάξει το προφίλ και η αντίληψη του κινδύνου για την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Βουλγαρία αναγκάστηκε να ρυθμίσει το χρονοδιάγραμμα της προσχώρησής της στο ευρώ. Η Ρουμανία απέτυχε να πωλήσει τα κρατικά ομόλογά της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές αυτή την εβδομάδα. Αν και δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου Σαββατοκύριακου η Ουγγαρία περιβαλλόταν από σενάρια περί αδυναμίας πληρωμών και πιθανής πτώχευσης.

4.                  Κάποιοι συμμετέχοντες υποστήριξαν ότι τα μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα της κρίσης θα εκφραστούν κυρίως μέσω μιας ανόδου στο λαϊκισμό και τη δυσαρέσκεια ψηφοφόρων. Η αποτυχία να παρασχεθούν κατάλληλες ευκαιρίες απασχόλησης θα οδηγούσε επίσης στη συνεχή έξοδο νέων επιστημόνων από την περιοχή, η οποία διαθέτει το νεώτερο εργατικό δυναμικό στην Ευρώπη.

Eκτός από τους ερευνητές του SWP Daniela Schwarzer και Dušan Reljić, στην ημερίδα μίλησαν οι:

–         Jens Bastian, Ερευνητής, ΕΛΙΑΜΕΠ

–         Γιώργος Χατζημαρκάκης, Ευρωβουλευτής

–         Γιάννης Εμμανουηλίδης, Πολιτικός Αναλυτής, EPC

–         Γιώργος Γλυνός, Υπότροφος Ερευνητικής Έδρας «Σταύρος Κωστόπουλος» , ΕΛΙΑΜΕΠ

–         Ian Traynor, Συντάκτης Ευρωπαϊκών Θεμάτων, The Guardian

Η κοινή ημερίδα μεταξύ του Γερμανικού Ινστιτούτου  Διεθνών Υποθέσεων και Υποθέσεων Ασφάλειας (SWP) & του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) αποτελεί την πρώτη μίας σειρά νέων πρωτοβουλιών των δύο δεξαμενών σκέψης και επιδιώκει να ενισχύσει τη διμερή συνεργασία στο μέλλον. Στη συνάντηση στις Βρυξέλλες συμμετείχαν περίπου 65 άτομα.

Δείτε την λίστα με τους συμμετέχοντες και το πρόγραμμα του σεμιναρίου.