Η κρίση του Αυγούστου που εκτυλίχθηκε στον Καύκασο αναδιοργάνωσε την πολιτική σκέψη στη Δύση, αναφορικά με τα μελλοντικά βήματα που πρέπει να γίνουν στις σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά επίσης έγειρε ερωτήματα στο πώς θα διαμορφωθεί η εξωτερική πολιτική της Γεωργίας ως επακόλουθο του πολέμου. Η κα Eka Tkeshelashvili, Υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας, ανέλυσε τον αντίκτυπο της κρίσης στην πορεία της εξωτερικής πολιτικής της χώρας της, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ.

Η Ρωσία και η συμφωνία κατάπαυσης πυρός

Μέχρι σήμερα η Μόσχα δεν έχει ολοκληρώσει την απόσυρση των στρατευμάτων της από τις ουδέτερες ζώνες, που δημιουργήθηκαν γύρω από τις αποσχισθείσες περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, αφήνοντας τη Γεωργία σε δύσκολη θέση. Σύμφωνα με την κα Tkeshelasvili, ο μόνος τρόπος για να αποκαταστήσει η Μόσχα την αξιοπιστία της ως διπλωματικός εταίρος, είναι να εκπληρώσει εξ ολοκλήρου τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές ορίζονται στην συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στις δύο χώρες. Επιπλέον, η Γεωργία θα χρειαστεί εγγυήσεις ότι η Μόσχα σέβεται την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της.

Η Γεωργία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ

Παρόλο που η Γεωργία δεν εισήχθη στο Ενταξιακό Σχέδιο Δράσεως (Membership Action Plan) στην τελευταία Σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο Βουκουρέστι, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε ότι και η Γεωργία και η Ουκρανία θα γίνουν τελικά μέλη. Το αίτημα της Γεωργίας είναι προς εξέταση από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Συμμαχίας το Δεκέμβριο του 2008. Η Γεωργία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς ελπίζει να δει την ασφάλεια και την εδαφική της ακεραιότητα να κατοχυρώνονται μέσω της συνεργασίας. Επιπρόσθετα, μια θέση στη Συμμαχία θα σήμαινε πολλά στην Τιφλίδα με την έννοια ότι θα απολάμβανε αποδοχής για «το δρόμο που διάλεξε η Γεωργία». Η κα Tkeshelasvili, απαντώντας στο ακροατήριο-που υποστήριξε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα προσφέρει κάτι στη Γεωργία και ότι η ΕΕ θα συνιστούσε καλύτερο πλαίσιο με τη δύναμη ήπιας πολιτικής και την εγγύηση ασφαλείας- παρατήρησε ότι πριν από τον πόλεμο η ΕΕ ποτέ δεν «έστειλε σήματα» προς αυτήν την κατεύθυνση. Χαιρέτησε όμως τις προσπάθειες της ΕΕ για τερματισμό των εχθροπραξιών.

Η Γεωργία θα συνεχίσει στο δρόμο της ανεξαρτησίας και δεν θα εκφράσει τη διαφωνία της σε περίπτωση νέας Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας (Partnership and Cooperation Agreement) μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας, το οποίο θα συζητηθεί στη Νίκαια την ερχόμενη εβδομάδα. Παρόλα αυτά η ΕΕ θα πρέπει να διευκρινίσει στη Ρωσία ότι «δεν θα περάσει απαρατήρητη η δυσανάλογη αντίδραση της Μόσχας στον πόλεμο του Αυγούστου».

Προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Γεωργίας:

Η Γεωργία θεωρεί ως πρώτη προτεραιότητά της να εκπληρώσει η Ρωσία τις υποχρεώσεις της για την κατάπαυση του πυρός και να αποχωρήσει πλήρως από τις ουδέτερες ζώνες.

• Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι προτεραιότητα για τη Γεωργία και ένας τρόπος να κατοχυρώσει την ασφάλειά της.

Ο Καθηγ. Θεόδωρος Κουλουμπής, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΛΙΑΜΕΠ συντόνισε τη συζήτηση που ακολούθησε.

Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2008

Δείτε επίσης:

Τη συνέντευξη της Υπουργού (στα αγγλικά).

Υπουργείο Εξωτερικών της Γεωργίας (στα αγγλικά)

The Chronicle of a Caucasian Tragedy (άρθρο στο Der Spiegel)

Δηλώσεις της ΥΠΕΞ κας Ντόρας Μπακογιάννη και της ομολόγου της από τη Γεωργία κας Eka Tkeshelasvili