image

Με αφορμή τη δημοσίευση κοινής ερευνητικής έκθεσης του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής) και του KFOS (Kosovo Foundation for Open Society), ο Δρ. Ιωάννης Αρμακόλας, υπότροφος της ερευνητικής έδρας «Σταύρος Κωστόπουλος» και επικεφαλής του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ, συνοδευόμενος από αριθμό Ελλήνων διαμορφωτών κοινής γνώμης, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Κόσοβο από τις 8 έως 11 Δεκεμβρίου 2014. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η ελληνική αποστολή είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με σημαντικά στελέχη της πολικής ελίτ του Κοσόβου, μέλη της διεθνούς κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών, καθώς επίσης και με ακαδημαικούς και επιχειρηματίες, με τους οποίους συνομίλησαν και πραγματοποίησαν συνεντεύξεις για ερευνητικούς σκοπούς.

Την Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου, η Πρόεδρος του Κοσόβου  κα. Atifete Jahjaga δέχτηκε επίσκεψη από την ελληνική αποστολή. Κατά τη διάρκεια της σύντομης αυτής συζήτησης η ελληνική αποστολή ενημερώθηκε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Κόσοβο σε πολιτικό επίπεδο, καθώς επίσης και για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης του Κοσόβου και τις μελλοντικές της προτεραιότητες. Την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου στη Γκρατσάνιτσα, κωμόπολη σερβικής πλειοψηφίας, η αποστολή συνάντησε τον νεοεκλεγμένο Αναπληρωτή Πρωθυπουργό κ. Branimir Stojanovic, πολιτικό του κόμματος ‘Σερβική Λίστα’, και άλλα μέλη της σερβικής κοινότητας του Κοσόβου, όπου και ενημερώθηκε για τα προβλήματα της σερβικής κοινότητας. Η συζήτηση αναπτύχθηκε κυρίως γύρω από τις προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών μέσω της συμμετοχής στην κυβέρνηση του Κοσόβου αλλά και μέσω του εντατικού διαλόγου που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στο Βελιγράδι και τη Πρίστινα στα πλαίσια διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, η ελληνική αποστολή συνάντησε την επικεφαλής του Γραφείου Ελληνικού Συνδέσμου στο Κόσοβο, Πρέσβη κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου,  και ενημερώθηκε για τις σχέσεις της Ελλάδας με το Κόσοβο καθώς και για την ευρωπαϊκή προοπτική του Κοσόβου στο πλαίσιο των ευρύτερων προτεραιτήτων της ελληνικής διπλωματίας στην περιοχή. Επίσης, η αποστολή συναντήθηκε με τον πρώην επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου Πρέσβη ε.τ. κ. Δημήτρη Μοσχόπουλου, ο οποίος τώρα κατέχει τη θέση του Συμβούλου των κοσοβαρικών θεσμών σε ζητήματα που άπτονται της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP). Τέλος, κατά τη διάρκεια της παραμονής της, η αποστολή συνάντησε επίσης άλλους εξέχοντες πολιτικούς, μέλη της διεθνούς κοινότητας, εκπροσώπους της κοινωνίας πολιτών και δεξαμενών σκέψης, δημοσιογράφους και διαμορφωτές κοινής γνώμης, καθώς και Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο Κόσοβο.

Την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου η καινούρια έκθεση με τίτλο «Being Greek, Being Kosovar… A report on mutual perceptions» που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στα αγγλικά, αλβανικά και σέρβικα από το KFOS και το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ, παρουσιάστηκε στην Πρίστινα. Η μελέτη αυτή ήταν η πρώτη που διεξήχθη σε Ελλάδα και Κόσοβο παράλληλα, ερευνώντας και αναλύοντας στερεότυπα και αντιλήψεις μέσω ερευνών κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκαν στις δύο κοινωνίες. Ο Δρ. Ι. Αρμακόλας και ο κος Shkelzen Maliqi, συν-συγγραφείς της έκθεσης μαζί με τον Δρ. Ι. Κωνσταντινίδη και τον κο. Agon Maliqi, παρουσίασαν τα κύρια αποτελέσματα της μελέτης. Η πρέσβης κα. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, ο πρέσβης ε.τ. κος. Δ. Μοσχόπουλος, εκπρόσωπος από το ΥΠ. Εξωτερικών του Κοσόβου και οι συγγραφείς συμμετείχαν σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας αναφορικά με τα αποτελέσματα της μελέτης. Η τελευταία θα είναι σύντομα διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας του ΕΛΙΑΜΕΠ ενώ θα δημοσιευθεί και στα Ελληνικά και θα παρουσιαστεί στην Αθήνα με την έναρξη της νέας χρονιάς.