bertelsmannΠαρότι βρισκόμαστε στον απόηχο της άμεσης κρίσης, η κοινωνική ανισορροπία στην Ευρώπη οξύνεται και πλήττει ιδιαιτέρως τα παιδιά και τους νέους, καθώς και τα νότια κράτη μέλη της ΕΕ. Η συνεχιζόμενη κοινωνική διαίρεση συνιστά απειλή για τη μελλοντική βιωσιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καθιστά επιτακτική τη χάραξη ενοποιημένης ευρωπαϊκής κοινωνικής στρατηγικής. Αυτές είναι οι κυριότερες διαπιστώσεις που διατυπώνονται στη μελέτη με τίτλο «Social Justice in the EU» (Κοινωνική δικαιοσύνη στην ΕΕ), η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το γερμανικό ίδρυμα και δεξαμενή σκέψης Bertelsmann Stiftung.

Η εν λόγω μελέτη εντάσσεται στο πλαίσιο του «Social Inclusion Monitor Europe» (SIM Europe) (Μέσο παρακολούθησης της κοινωνικής ένταξης στην Ευρώπη), ενός νέου μέσου ετήσιας παρακολούθησης. Το ίδρυμα Bertelsmann Stiftung προβαίνει σε σύγκριση μεταξύ και των 28 κρατών μελών της ΕΕ σε έξι διαφορετικούς τομείς πολιτικής: πρόληψη της φτώχειας, ισότιμη εκπαίδευση, πρόσβαση στην αγορά εργασίας, υγεία, κοινωνική συνοχή και απαγόρευση των διακρίσεων και, τέλος, δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών. Μολονότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης, κατά την περίοδο της κρίσης διαπιστώθηκαν ορισμένες βελτιώσεις στους τομείς της εκπαίδευσης και της δικαιοσύνης μεταξύ των γενεών.

Σκοπός της συνδιοργάνωσης της παρούσας εκδήλωσης από το ίδρυμα Bertelsmann Stiftung, το ΕΛΙΑΜΕΠ και την εφημερίδα Τα Νέα ήταν η ανάλυση των επιδόσεων της Ελλάδας στους ανωτέρω τομείς και η διερεύνηση πιθανών τρόπων βελτίωσης της κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα.

Ημερομηνία: 19 Μαρτίου 2015, 19.00-22.00

Χώρος διοργάνωσης: Αμφιθέατρο Μουσείου Ακρόπολης, οδός Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 11742 Αθήνα

Η παρουσίαση της μελέτης θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα, με διερμηνεία από τα αγγλικά.

Το πρόγραμμα είναι διαθέσιμο εδώ