CkcIWxFWgAAU6-kΤην Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016 τo Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) διοργάνωσε στην Αίγλη Ζαππείου δημόσια εναρκτήρια εκδήλωση της Ελληνικής Ομάδας Προβληματισμού στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέο Σύμφωνο για την Ευρώπη» (New Pact for Europe) με θέμα: «Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελλάδα: Προκλήσεις και Προοπτικές». Μπορείτε εδώ να παρακολουθήσετε τη συζήτηση σε μαγνητοσκόπηση.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στην ημερίδα, πραγματοποιώντας εισαγωγικά σχόλια. Στη συνέχεια το Μέλος του ΔΣ του ΕΛΙΑΜΕΠ και του EPC, Καθηγητής Γιώργος Παγουλάτος παρουσίασε τους στόχους του προγράμματος. Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα:  «Η κατάσταση της ΕΕ σήμερα: σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει,  προτεραιότητές της για το άμεσο μέλλον» και συντονιστή το δημοσιογράφο της Καθημερινής, Γιάννη Παλαιολόγο. Ομιλητές ήταν οι κκ:

Νίκος Ξυδάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Σταύρος Θεοδωράκης, Επικεφαλής του κινήματος Το Ποτάμι

Ντόρα Μπακογιάννη, Συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ), πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Βουλευτής A´ Αθηνών

Ευάγγελος Βενιζέλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Βουλευτής  Α ´ Θεσσαλονίκης

Η πρωτοβουλία «Νέο Σύμφωνο για την Ευρώπη» πραγματοποιείται με την υποστήριξη μιας ευρείας διακρατικής κοινοπραξίας ευρωπαϊκών ιδρυμάτων και αποσκοπεί στην ανάπτυξη προτάσεων και στη προώθηση μίας ευρείας πανευρωπαϊκής συζήτησης για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση υπό το πρίσμα των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε βρείτε συνημμένα την περιγραφή της πρωτοβουλίας, ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της (www.newpactforeurope.eu).