​​Μια επίσκεψη στη Νότιο Κορέα, έπειτα από ευγενική πρόσκληση του Korea Fou-ndation και της εδώ πρεσβείας, σε περίοδο αυξημένης έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας, αποτελεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία. Η εικόνα μιας εξαιρετικά οργανωμένης και προηγμένης τεχνολογικά κοινωνίας, με έντονη προσπάθεια διατήρησης της παράδοσης και μιας εμμονής στην εκπαίδευση και το στρατηγικό σχεδιασμό, αλλά και σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, αντιπαρατίθεται με τις εντυπωσιακές στρατιωτικές παρελάσεις στο Βορρά και την αίσθηση επικείμενης σύγκρουσης. Το βάρος της Ιστορίας μεταξύ Κορέας, Ιαπωνίας και Κίνας είναι αισθητό, παρά τον πραγματισμό που χαρακτηρίζει τις σχέσεις τους τα τελευταία χρόνια.

Για το πρόβλημα με τη Β. Κορέα, δεν διαφαίνονται καλές λύσεις, παρά μόνο λιγότερο κακές. Το υψηλό ενδιαφέρον της διοίκησης Τραμπ είναι καλοδεχούμενο, παρά τις όποιες επιφυλάξεις για άλλες απόψεις Τραμπ. Οι επιλογές για τις ΗΠΑ είναι η επιδίωξη συνεργασίας με την Κίνα και, απουσία αυτής, άμεσες κυρώσεις, δευτερεύουσες κυρώσεις (επί κινεζικών εταιρειών) και, βεβαίως, η στρατιωτική επιλογή.

Εντύπωση προκαλεί η αίσθηση αισιοδοξίας ότι σε περίπτωση προληπτικού πρώτου πλήγματος από αμερικανικής πλευράς οι συνέπειες για τη Ν. Κορέα θα είναι περιορισμένες, εκτός αν ο Βορράς εξαπολύσει αιφνιδιαστική επίθεση. Περιορισμένες θεωρούνται οι πιθανότητες εκ των έσω ανατροπής του Κιμ Γιονγκ Ουν και εγκαθίδρυσης μετριοπαθέστερου καθεστώτος.

Παρά τον οικονομικό δυναμισμό του τετραγώνου Κίνας – Ιαπωνίας -Ν. Κορέας – Ταϊβάν, η κορεατική χερσόνησος θα μοιράζεται, δυστυχώς, το «προνόμιο» της πιο ασταθούς και στρατιωτικοποιημένης περιοχής του πλανήτη με την ινδική υποήπειρο και τη Μέση Ανατολή.

Η γεωπολιτική και γεωοικονομική σημασία της ευρύτερης περιοχής καθιστά αναγκαία την καλύτερη κατανόηση των εξελίξεων και αυτός είναι ο στόχος του νεοδημιουργηθέντος Προγράμματος Ασιατικών Σπουδών του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Πάντως, παρά τις σημαντικές δυσκολίες επανένωσης, σε περίπτωση που αυτή δεν συμβεί με καταστροφικό τρόπο, η πρώτη δεκαετία θα είναι πολύ δύσκολη, οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά, αλλά μετά η ενωμένη Κορέα θα αναδειχθεί σε μία από τις σημαντικότερες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη.

Πηγή: Καθημερινή