| Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής
 

Xρηματοδότηση

Το ΕΛΙΑΜΕΠ λειτουργεί όλα τα χρόνια με έναν περιορισμένο προϋπολογισμό του οποίου η χρηματοδότηση προέρχεται κυρίως από τη σύναψη συμβάσεων για τη διεξαγωγή ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, καθώς και από χορηγίες ελληνικών και ξένων ιδρυμάτων και οργανισμών. Η μόνη περιουσία που διαθέτει είναι τα ιδιόκτητα γραφεία του, προσφορά του  Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και του Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος.

Στο παρελθόν, το έργο του ΕΛΙΑΜΕΠ υποστηρίχθηκε οικονομικά από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος. Η κρατική χρηματοδότηση δεν ξεπερνούσε συνήθως το 25-30% του συνολικού προϋπολογισμού του Ιδρύματος.  Μετά το 2009, οι δραστηριότητες του ΕΛΙΑΜΕΠ χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, από συνεργασίες με αντίστοιχα ιδρύματα στο εξωτερικό, καθώς και ερευνητικά προγράμματα με χρηματοδότηση κυρίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ΕΛΙΑΜΕΠ είναι υπερήφανο διότι σε εποχή μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας εξασφαλίζει χρηματοδοτικούς πόρους  που του επιτρέπουν να προσφέρει απασχόληση σε καταξιωμένους επιστήμονες και νέους ερευνητές.

Διαχρονικά, οι χορηγίες του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και της Εθνικής Τράπεζας υπήρξαν εξαιρετικά σημαντικές τόσο για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων όσο και για τη γενικότερη λειτουργία του ΕΛΙΑΜΕΠ. Σημαντική επίσης για την αποτελεσματική λειτουργία του Ιδρύματος υπήρξε η υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος, της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, του OTE A.E. της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε., του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη και του Ομίλου Ευθυμιάδη στη Θεσσαλονίκη.

Τα τελευταία χρόνια, το ΕΛΙΑΜΕΠ δημιούργησε ερευνητικές θέσεις με επώνυμες χορηγίες, όπως αυτή του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, του Ιδρύματος Μποδοσάκη και της σαουδαραβικής εταιρείας Consolidated Contractors Company (CCC). Οι χορηγίες αυτές συμβάλλουν σημαντικά στην προσπάθεια του ΕΛΙΑΜΕΠ να αναδεικνύει νέους επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας, καθώς και να συμμετέχει ενεργά σε διεθνή δίκτυα και προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα προγράμματα ή δράσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ έχουν κατά το παρελθόν υποστηριχθεί από κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Πολιτισμού, η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο ΟΠΑΠ Α.Ε., οι εταιρίες INTRACOM Α.Ε και PriceWaterhouseCoopers, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το European Science Foundation, η Παγκόσμια Τράπεζα, η Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ και τα ιδρύματα Eleni Nakou Foundation, Ford Foundation, Friedrich Naumann Stiftung, Japan Foundation, German Marshall Fund of the United States, Stiftung MercatorUnited States Institute of Peace και John D. and Catherine T. MacArthur Foundation.

Πρόγραμμα Θεσμικής Συνεργασίας

Τέλος, το 2004 το ΕΛΙΑΜΕΠ εγκαινίασε το Πρόγραμμα Θεσμικής Συνεργασίας, μέσω του οποίου εταιρείες, επιχειρηματικές ενώσεις, πρεσβείες και άλλοι παρόμοιοι φορείς μπορούν να στηρίξουν τη συνέχιση και περαιτέρω ανάπτυξη του έργου του Ιδρύματος.

Κατά την τρέχουσα περίοδο στο Πρόγραμμα συμμετέχουν οι εξής φορείς:

RAYCAP A.E., ΤΙΤΑΝ Α.Ε., Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, Allseas Marine A.E., DIAGEO Hellas Α.Ε., Eurobank Ergasias Α.Ε., ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., Δημητριακή Α.Ε., ΟΤΕ Α.Ε., KPMG Ορκωτοί Ελεγκτές ΑΕ, ACCENTURE Α.Ε, ΔΕΠΑ Α.Ε., DAMMA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., ΕΡΝΣΤ & ΓΙΑΝΓΚ (ΕΛΛΑΣ), Εθνική Τράπεζα, Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ΕΜΑ Α.Ε., Χρυσαφίδης Α.Ε. Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), Lockheed Martin Aeronautics, Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, Πρεσβεία Γερμανίας, Πρεσβεία Ινδονησίας, Πρεσβεία Λιθουανίας, Πρεσβεία Καναδά, Πρεσβεία Ολλανδίας,  Πρεσβεία Αυστραλίας, Πρεσβεία Κορέας, Πρεσβεία Ιαπωνίας, Πρεσβεία Δανίας, Πρεσβεία Ισπανίας. 

Το ΕΛΙΑΜΕΠ τους ευχαριστεί θερμά για την πολύτιμη υποστήριξή τους.

Προϋπολογισμός

Για τον προϋπολογισμό του 2018 πατήστε εδώ.

Για τον προϋπολογισμό του 2017 πατήστε εδώΓια τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό του 2017 πατήστε εδώ.

Για τον προϋπολογισμό του 2016 πατήστε εδώ.

Για τον προϋπολογισμό του 2015 πατήστε εδώ.

Ισολογισμός

Για να δείτε τον ισολογισμό του ΕΛΙΑΜΕΠ για το 2017 πατήστε εδώ

Για να δείτε τον ισολογισμό του ΕΛΙΑΜΕΠ για το 2016 πατήστε εδώ.

Για να δείτε τον ισολογισμό του ΕΛΙΑΜΕΠ για το 2015 πατήστε εδώ.

Για να δείτε τον ισολογισμό του ΕΛΙΑΜΕΠ για το 2014 πατήστε εδώ.

Για να δείτε τον ισολογισμό του ΕΛΙΑΜΕΠ για το 2013 πατήστε εδώ.

Για να δείτε τον ισολογισμό του ΕΛΙΑΜΕΠ για το 2012 πατήστε εδώ.

Για να δείτε τον ισολογισμό του ΕΛΙΑΜΕΠ για το 2011 πατήστε εδώ.

Απολογισμός

Για να δείτε τον απολογισμό του ΕΛΙΑΜΕΠ για το 2017 πατήστε εδώ.

Για να δείτε τον απολογισμό του ΕΛΙΑΜΕΠ για το 2016 πατήστε εδώ.

Για να δείτε τον απολογισμό του ΕΛΙΑΜΕΠ για το 2015 πατήστε εδώ.

Για να δείτε τον απολογισμό του ΕΛΙΑΜΕΠ για το 2014 πατήστε εδώ.

 
 
Social Media
ΕΛΙΑΜΕΠ Newsletter

Εισάγετε το email σας

 

  ELIAMEP Newsflash
Επικοινωνία

Τηλέφωνο: (+30) 2107257110
Email: eliamep@eliamep.gr
Bασ. Σοφίας 49, Αθήνα, 10676
Φόρμα Επικοινωνίας & Χάρτης »