| Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής
 

Θεόδωρος Τσακίρης / Ερευνητής

Tsakiris Th

O Δρ. Θεόδωρος Τσακίρης είναι Επίκουρος Καθηγητής Γεωπολιτικής & Ενεργειακής Πολιτικής στη Σχολή Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Από τον 2014 έως και τον Ιούλιο του 2015 ο Δρ. Τσακίρης υπηρέτησε ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων της Κύπρου (ΕΥΚ) και του Γεωστρατηγικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΓΣΚΔ) θέσεις από τις οποίες και παραιτήθηκε.

Ο Δρ. Τσακίρης είναι επίσης ο Επικεφαλής του Προγράμματος Γεωπολιτικής της Ενέργειας του ΕΛΙΑΜΕΠ από το 2011 ενώ διατέλεσε Εταίρος του Προγράμματος Νότιας Ευρώπης του LSE Ideas στο London School of Economics την διετία 2014-2015. Το πρώτο εξάμηνο του 2010 συνεργάστηκε με το γραφείο του Υφυπουργού Ενέργειας της Ελλάδος κ. Γιάννη Μανιάτη ως Ειδικός Επιστημονικός Σύμβουλος σε θέματα διεθνών αγωγών πετρελαίου & φυσικού αερίου, ενώ επί υπουργίας Χρήστου Φώλια και Κωστή Χατζηδάκη υπηρέτησε ως Υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της Ειδικής Γραμματείας Διεθνούς Ενεργειακής Πολιτικής του Υπουργείου Ανάπτυξης. Με την ιδιότητά του αυτή συμμετείχε σε δεκάδες υπουργικές και διυπουργικές αποστολές στο εξωτερικό ενώ εκπροσώπησε το Γραφείο του Υπουργού Ενέργειας και στο Δ.Σ. του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Από το 2002 και μετά ο Δρ. Τσακίρης έχει εργαστεί με την ιδιότητα του Επιστημονικού Συνεργάτη σε θέματα Ευρωπαϊκής Άμυνας & Ασφάλειας, Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής, Μετα-Σοβιετικών Σπουδών και Ενεργειακής Ασφάλειας στο Υπουργείο Εξωτερικών κατά την Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. (2003), στο Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ) του ΥΠΕΞ (2005-2007, 2009-2010), στο Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων (Ι.Α.Α.) του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης (2004-2007), και στην Επιτροπή Άμυνας & Εξωτερικών της Βουλής (2004-2007). Ο Δρ. Τσακίρης είναι μέλος του International Association of Energy Economists, Hellenic Association of Energy Economists και του Society of Petroleum Engineers (Cyprus Branch).

Ο Δρ. Τσακίρης είναι Διδάκτωρ Στρατηγικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου (2008), όπου φοίτησε με υποτροφία της Ε.Ε.. Κατέχει επίσης τον τίτλο (Summa Cum Laude) M.A. in International Security Studies του Πανεπιστημίου Georgetown (2002), όπου και φοίτησε ως μεταπτυχιακός υπότροφος των ιδρυμάτων Fulbright και Βουδούρη. Έχει διδάξει στη Σ.Ε.Ε.Θ.Α και τη Σχολή Εθνικής Ασφαλείας επί σειρά ετών σε θέματα περιφερειακής ασφάλειας ενώ δίδαξε το μάθημα της ενεργειακής διπλωματίας στη Διπλωματική Ακαδημία του ΥΠΕΞ το 2013 και το 2014.

Μεταδιδακτορικά έχει συγγράψει 3 μονογραφίες και 31 άρθρα, μελέτες και κεφάλαια συλλογικών τόμων που έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά και τα αγγλικά συμπεριλαμβανομένων άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως τα Comparative Strategy, Journal of Energy Security, Perceptions, Journal of Southeast Europe & Black Sea Studies, Journal of Transnational Management, Mediterranean Quarterly και την ελληνική έκδοση του Foreign Affairs. Τα κείμενα του έχουν χρησιμοποιηθεί ως παραπομπές σε επιστημονικές δημοσιεύσεις των ερευνητικών προγραμμάτων ενεργειακής γεωπολιτικής των Πανεπιστημίων Harvard, Rice, MIT, και King’s College London. Είναι τακτικός σχολιαστής διπλωματικών, ενεργειακών και ευρωπαϊκών θεμάτων σε διάφορα ΜΜΕ σε Κύπρο και Ελλάδα ενώ είναι τακτικός αρθρογράφος της κυριακάτικης έκδοσης της κυπριακής εφημερίδας Φιλελεύθερος και του ελληνικού ενεργειακού ιστότοπου www.energypress.gr. Έχει αρθρογραφήσει ή/και δώσει συνεντεύξεις σε ευρωπαϊκές εφημερίδες όπως οι Le Monde, Deutsche Welle, & El Mundo και το περιοδικό Blue Fuel του ομίλου της Gazprom.

 
 
Social Media
ΕΛΙΑΜΕΠ Newsletter

Εισάγετε το email σας

 

  ELIAMEP Newsflash
Επικοινωνία

Τηλέφωνο: (+30) 2107257110
Email: eliamep@eliamep.gr
Bασ. Σοφίας 49, Αθήνα, 10676
Φόρμα Επικοινωνίας & Χάρτης »